blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2011-03-17

kokos 椰子 7 - knedle bánh chay

...a wieczorem robilismy knedle. Wietnamskie tangyuany znaczy, czyli bánh chay. Ale konsystencja naprawde knedlowata. No i smiesznie bylo, bo oni probowali mnie UCZYC, jak sie robi knedle! Ze maja byc okragle i ze nadzienie nie moze wystawac i inne takie. Spojrzalam na nich i... wgniotlam ich w ziemie technika podpatrzona jeszcze u Babci Basi. Moglabym zastapic produkcje maszynowa i w dodatku byc szybsza. I jeszcze na dodatek MOJE knedle byly idealnie okragle, przez podrzucanie w powietrzu. No, w kazdym razie zaskoczylam ich, bo NAPRAWDE wszystko umiem. Z tych takich podstawowych wietnamskich gospodarskich czynnosci, jak tarcie wiorkow, robienie knedli i podlewanie kawy... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.