blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-08-02

Morwy! 桑子

Kwiecień to sezon na morwy, pieszczotliwie zwane przez niektórych jeżynkami. Są słodko-kwaśne, soczyste, wspaniałe. Piekę ciasta z morwami,
robię morwową nalewkę, a ostatnio zrobiłam nawet morwowe pierogi.
W Kunmingu o morwach wszyscy już dawno zapomnieli, ale w Polsce można czasem dostać morwy w sierpniu - dlatego powiadam Wam: koktajl morwowy na bazie kwaśnego mleka jest genialny!

2 komentarze:

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.