blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2015-07-18

skórka tofu 豆腐皮

Dla przeciętnego Europejczyka smak tofu jest, zwłaszcza na początku, dość trudny do zaakceptowania. Takie to nijakie, ni pies ni wydra: trochę podobne do sera, ale konsystencja nie taka, a zapach to już w ogóle.
Później się ląduje w Azji i nagle się odkrywa, że typów tofu jest tyle, co typów sera, a smaków, konsystencji i sposobów użycia starczyłoby do stworzenia mocno rozbudowanej książki kucharskiej.
Nie wszystkie typy tofu lubię, ale są takie, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Należy do nich tzw. skórka tofu, która tak naprawdę jest czymś w rodzaju... hmmm... kożucha - tworzy się bowiem na powierzchni gotowanego mleka sojowego. Jest następnie pieczołowicie zbierana i suszona, a później sprzedawana w płatach. Takie płaty można długo przechowywać, a poza tym są doskonałym pomysłem na obiad, jeśli ktoś ma w domu jakiekolwiek warzywo albo inny rosół, a nie chce mu się robić normalnego, porządnego obiadu. Tak jak dzisiaj mnie :)

Składniki:
*skórka tofu
*dwa pomidory
*dwa ząbki czosnku - posiekane
*sól

Wykonanie:
1) namoczyć skórkę tofu, aż będzie miękka.
2) odcedzić i pokroić w kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
3) pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, posiekać.
4) czosnek obsmażyć, dorzucić pomidory i smażyć, aż zrobi się półgęsty sos.
5) dorzucić skórkę tofu i sól; dusić aż skórka tofu będzie gotowa - około 10 minut na wolnym ogniu.

6 komentarzy:

  1. Mieszanka wybuchowa! Wolę myśleć że na zdjęciu jest po prostu makaron ;)ale na pewno do wszystkiego z czasem można się przyzwyczaić

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam tofu i dziecko tez, bo uczone od malego. W Polsce jak wiadomo konsystencji raczej ni mozna sobie wybrac, ale i tak dobrze, bo jest:-)
    Ta skorke jakby sie postarac to tez mozna kupic w sklepach internetowych. Ja to sie nawet kiedys zastanawialam, czy nie zrobic sobie z mleka, bo czasem robie w domu sojowe i nawet sobie wymyslilam, zeby uzyc do suszenia suszarki do suszenia prania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysłowy Dobromir w akcji :) Ja muszę za to w Chinach kombinować z białym serem i z mąką inną od pszennej/ryżowej :D

      Usuń
  3. A wiesz, że to popularne w Azji Środkowej? Kirgizi sałatki z tym robią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj też czasem występuje w mocno pikantnych sałatkach :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.