2015-07-18

skórka tofu z pomidorami 豆腐皮炒番茄

Dla przeciętnego Europejczyka smak tofu może być, zwłaszcza na początku, dość trudny do zaakceptowania. Takie to nijakie, ni pies ni wydra: trochę podobne do sera, ale konsystencja nie taka, a zapach to już w ogóle.
Później się ląduje w Azji i nagle się odkrywa, że typów tofu jest tyle, co typów sera, a smaków, konsystencji i sposobów użycia starczyłoby do stworzenia mocno rozbudowanej książki kucharskiej.
Nie wszystkie typy tofu lubię, ale są takie, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Należy do nich tzw. skórka tofu, nazywana również yuba (z japońska) która tak naprawdę jest czymś w rodzaju... hmmm... kożucha - tworzy się bowiem na powierzchni gotowanego mleka sojowego. Jest następnie pieczołowicie zbierana i suszona, a później sprzedawana w płatach. Takie płaty można długo przechowywać, a poza tym są doskonałym pomysłem na obiad, jeśli ktoś ma w domu jakiekolwiek warzywo albo inny rosół, a nie chce mu się robić normalnego, porządnego obiadu. Tak jak dzisiaj mnie :)

Składniki:
  • skórka tofu
  • dwa pomidory
  • dwa ząbki czosnku - posiekane
  • sól
  • ewentualnie drobno posiekana cebulka zielona
Wykonanie: 
  1. namoczyć skórkę tofu, aż będzie miękka.
  2. odcedzić i pokroić w kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
  3. pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, posiekać.
  4. czosnek obsmażyć, dorzucić pomidory i smażyć, aż zrobi się półgęsty sos.
  5. dorzucić skórkę tofu, sól i ewentualnie zieloną cebulkę; dusić aż skórka tofu będzie całkiem miękka - około 10 minut na wolnym ogniu.

6 komentarzy:

  1. Mieszanka wybuchowa! Wolę myśleć że na zdjęciu jest po prostu makaron ;)ale na pewno do wszystkiego z czasem można się przyzwyczaić

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam tofu i dziecko tez, bo uczone od malego. W Polsce jak wiadomo konsystencji raczej ni mozna sobie wybrac, ale i tak dobrze, bo jest:-)
    Ta skorke jakby sie postarac to tez mozna kupic w sklepach internetowych. Ja to sie nawet kiedys zastanawialam, czy nie zrobic sobie z mleka, bo czasem robie w domu sojowe i nawet sobie wymyslilam, zeby uzyc do suszenia suszarki do suszenia prania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysłowy Dobromir w akcji :) Ja muszę za to w Chinach kombinować z białym serem i z mąką inną od pszennej/ryżowej :D

      Usuń
  3. A wiesz, że to popularne w Azji Środkowej? Kirgizi sałatki z tym robią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj też czasem występuje w mocno pikantnych sałatkach :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.