Dla przeciętnego Europejczyka smak tofu może być, zwłaszcza na początku, dość trudny do zaakceptowania. Takie to nijakie, ni pies ni wydra: trochę podobne do sera, ale konsystencja nie taka, a zapach to już w ogóle.
Później się ląduje w Azji i nagle się odkrywa, że typów tofu jest tyle, co typów sera, a smaków, konsystencji i sposobów użycia starczyłoby do stworzenia mocno rozbudowanej książki kucharskiej.
Nie wszystkie typy tofu lubię, ale są takie, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Należy do nich tzw. skórka tofu, nazywana również yuba (z japońska) która tak naprawdę jest czymś w rodzaju... hmmm... kożucha - tworzy się bowiem na powierzchni gotowanego mleka sojowego. Jest następnie pieczołowicie zbierana i suszona, a później sprzedawana w płatach. Takie płaty można długo przechowywać, a poza tym są doskonałym pomysłem na obiad, jeśli ktoś ma w domu jakiekolwiek warzywo albo inny rosół, a nie chce mu się robić normalnego, porządnego obiadu. Tak jak dzisiaj mnie :)
Składniki:
- skórka tofu
- dwa pomidory
- dwa ząbki czosnku - posiekane
- sól
- ewentualnie drobno posiekana cebulka zielona
Wykonanie:
- namoczyć skórkę tofu, aż będzie miękka.
- odcedzić i pokroić w kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
- pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, posiekać.
- czosnek obsmażyć, dorzucić pomidory i smażyć, aż zrobi się półgęsty sos.
- dorzucić skórkę tofu, sól i ewentualnie zieloną cebulkę; dusić aż skórka tofu będzie całkiem miękka - około 10 minut na wolnym ogniu.
Mieszanka wybuchowa! Wolę myśleć że na zdjęciu jest po prostu makaron ;)ale na pewno do wszystkiego z czasem można się przyzwyczaić
OdpowiedzUsuńnie tylko przyzwyczaić, ale i pokochać :)
UsuńA ja uwielbiam tofu i dziecko tez, bo uczone od malego. W Polsce jak wiadomo konsystencji raczej ni mozna sobie wybrac, ale i tak dobrze, bo jest:-)
OdpowiedzUsuńTa skorke jakby sie postarac to tez mozna kupic w sklepach internetowych. Ja to sie nawet kiedys zastanawialam, czy nie zrobic sobie z mleka, bo czasem robie w domu sojowe i nawet sobie wymyslilam, zeby uzyc do suszenia suszarki do suszenia prania.
Pomysłowy Dobromir w akcji :) Ja muszę za to w Chinach kombinować z białym serem i z mąką inną od pszennej/ryżowej :D
UsuńA wiesz, że to popularne w Azji Środkowej? Kirgizi sałatki z tym robią.
OdpowiedzUsuńtutaj też czasem występuje w mocno pikantnych sałatkach :)
Usuń