blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-11-10

region Dali kulinarnie

Chińczycy podróżują brzuchem i językiem. Z każdej wycieczki przywożą tradycyjne przekąski danego regionu/miasta. Próbują lokalnego żarcia wprawdzie głównie po to, żeby ponarzekać - bo przecież nic nie równa się z ich własną regionalną kuchnią! - ale jednak próbują. Co bym polecała podczas wycieczki do Dali? Oto dziesięć dalijskich specjałów wartych spróbowania:
1. "Mleczne wachlarze"
czyli bajski ser podpuszczkowy, świetny pieczony bądź smażony w głębokim tłuszczu. Pisałam już o nim przy okazji Osiemnastu Dziwactw Yunnanu.
2. Makaron erkuajowy z rozgotowanym mięsem
Brzmi niezazbytnio, prawda? Zapewniam jednak, że ten nietypowy makaron, podany z wieprzowiną, która była dłuuugo duszona w wywarze na giczy wieprzowej, a także z samym wywarem, doprawiony różnoraką zieleniną, kiszonkami i chilli - jest pyszny. Jest to danie śniadaniowe/lunchowe, sycące i rozgrzewające.
3. Dalijski kiszony czosnek
Kiszony w occie ryżowym i sosie sojowym, z dodatkiem (a jakże!) chilli - jest przepyszny!
4. "Żabia skórka"
czyli mech, przyprawiony po bajsko-hanijsku i podany jako przystawka. Palce lizać! Już zresztą o nim pisałam :)
5. Kłącze ostrudy mandżurskiej
Smażone z czosnkiem, wspaniały smak!
6. Suszone wiatrem wędzonki bajskie
Nawet po prostu usmażone z cebulą są rewelacyjne; dodane do dowolnej innej potrawy - są jeszcze lepsze...
7. Ryby i inne "owoce morza" z Jeziora Erhai
Świeże, wspaniale zrobione. Mogą być duże i małe, smażone albo w zupie. Obojętnie. Smak jest zniewalający. Na zdjęciu wspaniała zupa rybna.
8. Karbieniec jasny
Cudne warzywo, najlepsze smażone w głębokim tłuszczu - smakuje jak czipsy. Jeszcze o nim napiszę :)
9. Persymonowe ciasteczka
Dalijska specjalność. Już kiedyś o nich pisałam :)
10. Placki z Xizhou
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ten czosnek to bym kciała spróbować :) Kocham czosnek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielce ciekawe. Mialabym ochote na wszystko. A ten ser to taki prawdziwy z mleka? I
    Chinczycy go jedza bez uszczerbku na zdrowiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser tradycyjnie wyrabiany jest z mleka koziego, choć dziś częste są krowie podróbki. Jest to tradycyjna potrawa ludu Bai - oni nie są etnicznie, kulturowo ani językowo Chińczykami, ale wielu etnicznych Chińczyków mieszkających w północnej części Yunnanu również spożywa ten ser.

      Usuń
  3. O rany, chciałabym spróbować wszystkiego! Zazdroszczę! Te ostatnie placki nadziewane czymś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej tradycyjne są dwa nadzienia: z bajską konfiturą z róży oraz z cebulkowe, czyli dostępna jest zawsze wersja i słodka, i słona. Oczywiście są też inne, mniej tradycyjne nadzienia. Dali czeka ;)

      Usuń
  4. oooo placki placki ! i mech z jajecznicą :D

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.