blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-10-25

Smażone lakówki 炒皮条菌

Słyszeliście kiedyś o lakówkach? To takie grzyby, licznie występujące w Polsce. Jeśli dotąd nie słyszeliście - nie dziwię się. Nie uświadczysz ich na targach czy w sklepach. Wprawdzie nie są toksyczne, ale się ich nie zbiera. Dlaczego? Że zacytuję wikipedię:
Grzyb jadalny. Nadaje się do zup i sosów, ale tylko kapelusze. Trzony ze względu na łykowatość nie nadają się do spożycia. Kapelusze są jednak małe, z tego też względu użytkowa wartość tego grzyba jest niewielka.
To było o lakówce pospolitej. Przy ametystowej też:
Grzyb jadalny, jednak niezbyt smaczny, poza tym o małych rozmiarach, z tego też powodu bez praktycznego znaczenia spożywczego.
O możliwości jedzenia lakówki dwubarwnej nawet nie wspomniano.
Cóż. Nie pierwszy raz Europejczycy ignorują własne bogactwo. Ponoć poza Azjatami jeszcze Meksykanie poznali się na tych grzybach. W Polsce lakówki są pospolite, a w Yunnanie pewnie niedługo znajdą się pod ochroną, bo z roku na rok jest ich mniej. Są wyzbierywane z powodu wspaniałego smaku i aromatu. Wprawdzie z prawdziwkami czy nawet podgrzybkami przegrywają w przedbiegach, ale są naprawdę przepyszne. Po naszemu zwą się rzemiennymi grzybkami 皮条菌, ale łykowate stają się dopiero po ususzeniu! Jeśli się je spożywa na świeżo, można jeść się i kapelusze, i nóżki. Zazwyczaj nie są gotowane, a smażone z dużą ilością czosnku i odrobiną chilli. Albo z jakąś ociupinkę mniej ostrą papryką, ale za to w większej ilości:
Składniki:
*solidna porcja lakówek, skurczą się w trakcie smażenia
*dwa duże ząbki czosnku pokrojone w plastereczki
*papryka, ostra albo nie, wedle upodobania - tyle, żeby talerz był kolorowy
Wykonanie:
1)Dokładnie umyć grzyby.
2)Obsmażyć czosnek.
3)Dorzucić grzyby. Obsmażyć.
4)Dorzucić paprykę. Obsmażyć.
5)Zazwyczaj w nóżkach jest jeszcze tyle wody, że od razu zaczynają się dusić zamiast smażyć. Jeśli jednak wody jest mało, bo pracowicie grzyby odsączyliście - tuż po przesmażeniu dodajcie parę łyżek wody, żeby można było grzyby udusić do miękkości.

Szukajcie lakówek! Macie czas do końca listopada :) I jedzcie je świeże. Świeże lakówki są przepyszne; można je ususzyć, ale... hmmm... no właśnie ususzone trzonki są... nazwijmy to: bardzo odporne na gryzienie :D

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie wpisy. Szkoda, ze zupelnie nie znam sie na grzybach, bo chetnie bym sie skusila na zbiory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samodzielnie to bym się na grzyby nie wybrała, dlatego cieszę się, że grzybowa oferta tu, gdzie mieszkam, jest tak obfita :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.