blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2009-03-10

czarne mleko 黑牛奶

Razu pewnego u mojego ulubionego Pana-Od-Mleka-i-Od-Nalesnikow-Z-Fioletowego-Ryzu zauwazylam takie dziwadlo: czarne mleko. Kolor czarny zostal podobno osiagniety za pomoca dodania czarnego ryzu, czarnego sezamu i czarnej fasolki. Oczywiscie kupilam. I... srodze sie zawiodlam! Mleko nie jest wprawdzie snieznobiale, ale do czerni mu ho ho! jak daleko... :( Reklama dzwignia handlu, ale nie przeginajmy... Inna rzecz, ze napoj dobry - smakuje troche jak zageszczone mleko, smak sezamowy, pycha! A tu, dla porownania koloru, zwykle mleko: 我知道廣告要讓我們對什麼東西感興趣. 我就對所謂的"黑牛奶"感興趣啦. 但是一打開就很失望喔! 顏色跟一般的牛奶差不多... 不過味道真不錯, 所以有是我還是會買這個東西 :)

2 komentarze:

  1. O, świetny pomysł na smakowe mleko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Ale ja je naprawde dla koloru a nie dla smaku kupilam... :D

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.