2017-01-21

smażona pałka wodna

O pałce wodnej vel kiełkach trawy, która jest nie tylko piękną rośliną, ale i pysznym daniem, pisałam już przy okazji wycieczki do Zbudowanej Wody. Oczywiście roślinę tę można spotkać również na kunmińskich targach, po 10 yuanów za pęczek. Takiej okazji nie można przepuścić!

Składniki:
  • pęczek pałek wodnych
  • parę plasterków szynki yunnańskiej, pokrojonej w słupki
Wykonanie:
  1. Pałki oczyścić ze zdrewniałych części, zostawić tylko młode pędy. Pokroić na kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
  2. Szynkę pokroić, a następnie obsmażyć aż zapachnie.
  3. Dodać pałkę wodną, obsmażyć i dodać odrobinę wody, żeby się poddusiła. Wystarczy parę minut - ma pozostać chrupiąca. Gotowe!

1 komentarz:

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.