O pałce wodnej vel kiełkach trawy, która jest nie tylko piękną rośliną, ale i pysznym daniem, pisałam już przy okazji wycieczki do Zbudowanej Wody. Oczywiście roślinę tę można spotkać również na kunmińskich targach, po 10 yuanów za pęczek. Takiej okazji nie można przepuścić!
Składniki:
- pęczek pałek wodnych
- parę plasterków szynki yunnańskiej, pokrojonej w słupki
Wykonanie:
- Pałki oczyścić ze zdrewniałych części, zostawić tylko młode pędy. Pokroić na kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
- Szynkę pokroić, a następnie obsmażyć aż zapachnie.
- Dodać pałkę wodną, obsmażyć i dodać odrobinę wody, żeby się poddusiła. Wystarczy parę minut - ma pozostać chrupiąca. Gotowe!
Pałki wodnej jeszcze nie jadłam!:D
OdpowiedzUsuń