blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-03-09

Koreańske sushi

Wiemy, że w formie znanej obecnie sushi pochodzi z Japonii (choć dalekim przodkiem współczesnego sushi jest potrawa pochodząca znad Mekongu). Ryż z octem z dowolnym acz najczęściej rybnym nadzieniem, zrulowany w wodorostach. Tak też zawędrował do Korei na początku XX wieku, a Koreańczycy go zaadoptowali i nazwali kimbap (wbrew temu, co mówi polska wikipedia, nie jest to żadną miarą koreańska TRADYCYJNA potrawa). Zmodyfikowali trochę na własne potrzeby, na przykład ładują do środka dużo kimchi i wieprzowiny. Bez względu jednak na to, jak sushi wygląda, jak zostało przyprawione, skąd pochodzą składniki itd., w moim regionie Chin zawsze będzie sprzedawane jako sushi koreańskie, nawet jeśli na pierwszy rzut oka nie różni się od japońskiego.
Dlaczego?
Chińczycy nienawidzą Japończyków jeszcze bardziej niż Polacy Niemców. Po wielu latach walki z Japończykami "małe diabły" (jak popularnie nazywano Japończyków) nie zdobyły się bowiem nawet na to, żeby Chiny oficjalnie przeprosić. Poza tym od czasu do czasu, kiedy wybuchają kolejne afery a to handlowe, a to o wyspy i podział granic morskich, usuwane są z ulic skrzętnie wszystkie ślady japońskości. Na tym zdjęciu doskonale widać, że dawna nazwa japońskie sushi została zaklejona tak, żeby stworzyć koreańskie sushi. Ech...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.