2013-03-09

Koreańske sushi

Wiemy, że w formie znanej obecnie sushi pochodzi z Japonii (choć dalekim przodkiem współczesnego sushi jest potrawa pochodząca znad Mekongu). Ryż z octem z dowolnym acz najczęściej rybnym nadzieniem, zrulowany w wodorostach. Tak też zawędrował do Korei na początku XX wieku, a Koreańczycy go zaadoptowali i nazwali kimbap (wbrew temu, co mówi polska wikipedia, nie jest to żadną miarą koreańska TRADYCYJNA potrawa). Zmodyfikowali trochę na własne potrzeby, na przykład ładują do środka dużo kimchi i wieprzowiny. Bez względu jednak na to, jak sushi wygląda, jak zostało przyprawione, skąd pochodzą składniki itd., w moim regionie Chin zawsze będzie sprzedawane jako sushi koreańskie, nawet jeśli na pierwszy rzut oka nie różni się od japońskiego.
Dlaczego?
Chińczycy nienawidzą Japończyków jeszcze bardziej niż Polacy Niemców. Po wielu latach walki z Japończykami "małe diabły" (jak popularnie nazywano Japończyków) nie zdobyły się bowiem nawet na to, żeby Chiny oficjalnie przeprosić. Poza tym od czasu do czasu, kiedy wybuchają kolejne afery a to handlowe, a to o wyspy i podział granic morskich, usuwane są z ulic skrzętnie wszystkie ślady japońskości. Na tym zdjęciu doskonale widać, że dawna nazwa japońskie sushi została zaklejona tak, żeby stworzyć koreańskie sushi. Ech...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.