blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-07-17

larwy ważek 水蠆

Będąc w Dali, trafiliśmy na knajpę, w której menu były właśnie larwy ważek.
Smażone w głębokim tłuszczu powinny być przepyszne. Delikatność wobec towarzyszy podróży nie pozwoliła nam zamówić ich na obiad, ale za to dowiedziałam się czegoś ciekawego, czyli jak się nazywa larwa ważki.
Larwy są generalnie nazywane "insekcimi niemowlętami" - 幼蟲. Poszczególne gatunki posiadające stadium larwalne, mają swoje, zwyczajowe nazwy dla "niemowląt", np. larwa żaby, czyli kijanka, to 蝌蚪.
Nazwa larwy ważki to, w wolnym tłumaczeniu, wodny skorpion. Chài 蠆/虿 to słowo odnoszące się pierwotnie do jednego z gatunków skorpionów, a potem przeniesione, zapewne siłą skojarzenia, na wszystkie jadowite insekty i pajęczaki.
No dobrze, ale przecież larwy ważki nie są jadowite. Więc o co chodzi?
Tym razem nie o jad, a tym, co on za sobą niesie: śmierć. Skorpiony są groźne. Larwy ważki też. Do jakiego stopnia? Chociaż są "niemowlętami", potrafią zaatakować nawet dojrzałe osobniki swojego gatunku. I wygrać...

2 komentarze:

  1. Fuj! Jak możesz takie rzeczy pokazywać bez ostrzeżenia? Nie dało się tak wykadrować zdjęcia, żeby kugua się nie mieściła? ;>

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.