blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2017-11-04

trukwa na parze 蒸丝瓜

Uwielbiam trukwę za jej nienachalną słodycz i orzeźwiającą konsystencję. No i za to, jak bardzo się lubi z czosnkiem :)

Składniki:
  • trukwa
  • parę ząbków czosnku
  • ewentualnie sos sojowy/ostrygowy
Wykonanie:
  1. Trukwę solidnie wyszorować szczotką i pokroić w poprzek na dwucentymetrowe kawałki.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę i zalewamy łyżką lub dwiema wrzątku. Ma powstać dość gęsta, jednorodna papka.
  3. Niewielką łyżeczką wybierać z trukwy miąższ, uważając, żeby nie przebić się przez "dno" i żeby nie uszkodzić ścianek. W powstałą dziurę wkładać papkę czosnkową - ilość zależy tylko od Waszego gustu i Waszej tolerancji na czosnek.
  4. Gotować na parze około 10 minut.
  5. Można do smaku doprawić sosem sojowym - parę kropli na jedną cząstkę trukwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.