blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2015-04-09

reklama społeczna

Znów o tym, żeby nie marnować jedzenia. To w Chinach ogromny problem, bo zastaw się a postaw się, a w ogóle, to stać mnie, choćbym miał zjeść jedną miseczkę, a drugą cisnąć o ziemię... Tym razem tabliczka z "szwedzkostołowej" wegetariańskiej knajpy, o tym, by nakładać sobie tylko tyle, ile jest się w stanie zjeść, żeby nie zostawiać na talerzu:
Niezostawianie jedzenia, niezostawianie ryżu - zaczyna się ode mnie.

2 komentarze:

  1. To już zasada zjedzenia ryżu do ostatniego ziarnka przestała należeć do dobrego wychowania, szacunku gospodarza i pracy rolnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowana większość współczesnych Chińczyków o szacunku do drugiego człowieka i dobrym wychowaniu nigdy nawet nie słyszała...

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.