2020-02-29

żółte tofu smażone z czosnkiem bulwiastym 韭菜炒黄豆腐

Dzisiejszy wpis powstał w ramach współpracy z japonia-info.pl, czyli w ramach Unii Azjatyckiej.

O mojej miłości do żółtego tofu już wiecie. Wiecie też, że najbardziej lubię grillowane - i to nie na patelni czy w piekarniku, a nad węglem, jak się należy. Kiedy jednak kupujemy żółte tofu, najczęściej przyrządzamy je w najprostszy możliwy sposób.

Składniki:
  • żółte tofu
  • pęk czosnku bulwiastego
  • sól
  • olej
Wykonanie:
  1. Czosnek bulwiasty oczyścić z dolnych błonek, umyć i posiekać na kawałki długości kciuka.
  2. Żółte tofu pokroić w dość cienkie plasterki - z jednej poduszeczki powinno nam wyjść 8-10 plasterków.
  3. Rozgrzać wok, wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek bulwiasty i krótko obsmażyć.
  4. Dorzucić tofu, smażyć w ruchu, aż tofu będzie gotowe - wystarczy parę minut.
  5. Pod koniec smażenia dodać szczyptę soli.
A tutaj zobaczcie jak się robi bardzo specjalne sushi w sakiewkach z tofu.

2 komentarze:

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.