Dzisiejszy wpis powstał w ramach współpracy z japonia-info.pl, czyli w ramach Unii Azjatyckiej.
O mojej miłości do żółtego tofu już wiecie. Wiecie też, że najbardziej lubię grillowane - i to nie na patelni czy w piekarniku, a nad węglem, jak się należy. Kiedy jednak kupujemy żółte tofu, najczęściej przyrządzamy je w najprostszy możliwy sposób.
Składniki:
- żółte tofu
- pęk czosnku bulwiastego
- sól
- olej
Wykonanie:
- Czosnek bulwiasty oczyścić z dolnych błonek, umyć i posiekać na kawałki długości kciuka.
- Żółte tofu pokroić w dość cienkie plasterki - z jednej poduszeczki powinno nam wyjść 8-10 plasterków.
- Rozgrzać wok, wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek bulwiasty i krótko obsmażyć.
- Dorzucić tofu, smażyć w ruchu, aż tofu będzie gotowe - wystarczy parę minut.
- Pod koniec smażenia dodać szczyptę soli.
Wygląda smakowicie. Proste, małoskładnikowe przepisy są najlepsze.
OdpowiedzUsuńteż tak uważam :)
Usuń