Dziś znów wizyta na moim ukochanym targowisku:
Dzięki takim targowiskom jak to, uwielbiam robić zakupy :)
Zaczynamy od słodkości: brązowy cukier trzcinowy |
zwykły, w "kostce" |
oraz kamienny, czyli zrobiony z roztworu przesyconego 冰糖 |
pojawiły się już morwy! Białe... 白桑 |
...i czarne. 黑桑 |
moje ukochane mangostany czyli smaczeliny! 山竹 |
najlepsze kasztany są na placu... tfu, w Kunmingu :) |
"domowy" makaron sojowy, sprzedawany na wagę 粉絲 |
kłącza lilii Dawida 百合 |
słodki bambus甜筍 |
"śmierdzące warzywo" czyli akacja pnąca臭菜 |
kwiaty żarnowca miotlastego金雀花 |
boczek "tysiąc plastrów" 千張肉 |
tofu z dziwidła魔芋豆腐 |
kłącza lotosu 藕 |
pędy czosnku 蒜苔 |
pędy cedreli chińskiej 香椿 |
po lewej dynia, po prawej beninkaza szorstka冬瓜 |
Czy mogłabyś podawać obok polskich nazw nazwy chińskie? Bo ja za cholerę nie znam polskich odpowiedników, a tak to bym się poduczyła. ;) Dzięki
OdpowiedzUsuń(A morwy czarne uwielbiam!)
ok, już się poprawiam :)
UsuńEhh, przypomniały mi się wyprawy z Dziadkiem na targ 60 lat temu....Dzisiaj polskie targowiska wyglądają jak supermarkety
OdpowiedzUsuńNiektóre polskie targowiska są ponoć niezłe - ale ja jeszcze osobiście nie widziałam...
UsuńA Kleparz, Hala Imbramowska czy Targowa? Jasne, nie jest to to samo, ale... zioła w peczkach (już nie tylko koperek i pietruszka), mnóstwo rodzajów kaszy, mąki i innych sypkich rzeczy, sery i serki wszelakie...
Usuńza czasów, kiedy na nich bywałam, nie było na nich interesująco.
UsuńTo dobrze, że będziesz dłużej w Krakowie, pójdziemy na targ :)
UsuńTaki cukier występuje też w Azji Centralnej.
OdpowiedzUsuńpyszny jest, prawda? :)
Usuńczy tofu jest robione z tego dziwidla, ktore ma najwieksze kwiaty na swiecie "pachnace" padlina czy chodzi o inne dziwidlo?
OdpowiedzUsuńwłaśnie to dziwidło :) Ale bulwy pachną neutralnie :)
Usuń