2019-03-09

rosół z rzodkwią 萝卜排骨汤

To jest nasza ukochana zupa. Tajfuniątko uwielbia gotowaną białą rzodkiew, ZB kocha obgryzać żeberka, a ja przepadam za zupą. Można ją zastosować jako bazę do miso czy jakichkolwiek zup z makaronem. Bardzo często przygotowujemy też maczajkę do żeberek - zazwyczaj na bazie czosnku, cebulki zielonej, sosu ostrygowego i chilli w rozmaitych odsłonach. Pychota!

Składniki:
  • porcja żeberek wieprzowych
  • duża biała rzodkiew
  • odrobina soli
Wykonanie:
  1. Żeberka wrzucić do zimnej wody, zagotować, odszumić.
  2. W międzyczasie obrać rzodkiew ze skóry i pokroić ją w dużą kostkę.
  3. Dodać rzodkiew do odszumionego wywaru, odrobinę posolić i gotować do miękkości. Trudno podać czas, bo to zależy od ilości i jakości mięsa, od używanego przez Was ognia i garnka. My wsadzamy wszystko do szybkowara i ustawiamy program "mięso" - tak jest najłatwiej. Kiedy gotuję "tradycyjnie", zdarza mi się gotować tę zupę całe przedpołudnie, żeby była gotowa na lunch.

4 komentarze:

  1. W kuchni Azji Centralnej też występuje ugotowana - w lagmanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! Nie znałam tej potrawy :)

      Usuń
    2. Nie ma za co. Co ciekawe, tradycyjnie makaron w niej powinien być wyciągany, a nie krojony.

      Usuń
    3. czyli najbardziej jest spokrewniony z ramenem (lamian) z pustynnych terenów Północno-Zachodnich Chin.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.