Wygląda raczej mało reprezentacyjnie. Za to jest jedną z ulubionych zup Tajfuniątka. Jada ją chętnie nie tylko w domu, ale również w restauracjach. Dlatego to nasze "jedzenie ostatniej szansy" - jeśli w menu jest niewiele potraw odpowiednich dla dzieci, dajemy małej po prostu miseczkę ryżu z ugotowanym szpinakiem i zupę szpinakową do popicia. Jej do jedzenia szpinaku nie trzeba ani zmuszać, ani nawet przekonywać :)
Składniki:
- pęk szpinaku
- woda/bulion
- ewentualnie sól
Wykonanie:
Szpinak umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i gotować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ewentualnie posolić. Najważniejsze są liście - doskonałe warzywo, świetne jako dodatek do ryżu. Zupę, oczyszczoną z liści, wypija się tradycyjnie na sam koniec posiłku.
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Szpinaku!
szybki przepis, takie lubimy :D
OdpowiedzUsuńtylko na takie mamy czas ;)
Usuń