2021-12-18

鸡豆凉粉 soczewicowy makaron na zimno

Jedną z przekąsek ludu Naxi, na które dość trudno trafić choćby w Kunmingu, jest zimny makaron z "kurzych fasolek" czyli z soczewicy. Podaje się go często w pikantnym sosie, złożonym z chilli, czosnku bulwiastego, pieprzu syczuańskiego, cebulki zielonej, ciemnego octu, sosu sojowego i tak dalej. Szarobura barwa przystawki nie jest zbyt zachęcająca, jednak tubylców nie razi - i przyjezdnych też nie powinna. Ten makaron można spożywać i na zimno, i na ciepło, ale wersja sałatkowa jest zdecydowanie bardziej popularna. Ponoć pomaga na obniżenie poziomu cukru we krwi i na choroby serca, ale przede wszystkim - jest pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.