blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2009-02-10

mak lekarski 罌粟花







W Polsce uprawa jest zabroniona. W Chinach nie. Od zawsze stosowany byl nie tylko jako lekarstwo (przeciwbolowe, przeciwkaszlowe, nasenne), ale rowniez jako przyprawa oraz do produkcji oleju (swoja droga, chetnie bym sobie podjadla cos takiego, oczywiscie wylacznie w celach badawczych). Oczywiscie, u MPBL w wiosce sa cale hektary pol makowych. Nie zapominajmy, ze Yunnan to jeden z rogow Zlotego Trojkata opiumowego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.