Z okazji Tłustego Czwartku postanowiłam przyrządzić w domu przekąskę smażoną w głębokim tłuszczu. Nie jest to jednak ani tradycyjny pączek, ani faworek, a ich daleki chiński krewny - youtiao. Wyszedł mi trochę inny niż wielgachne, leciutkie youtiao na targach i w śniadaniarniach, ponieważ po pierwsze nie mam tak dużego woka, po drugie używam tylko mąki razowej, a ona sprawia, że ciasta są cięższe, a po trzecie akurat zrobiło się zimno i mi ciasto mało wyrosło. No i nie używam dużej ilości bardzo niezdrowych spulchniaczy. Jednak - przepis jest ok i bardzo zachęcam do spróbowania - youtiao pięknie spuchły i zrobiły się przyjemnie chrupiące.
Składniki:
- szklanka mąki
- szczypta soli
- łyżeczka drożdży
- łyżeczka proszku do pieczenia/sody
- kapka oleju
- ciepła woda - ile weźmie ciasto (1/3 - 1/2 szklanki)
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i proszkiem do pieczenia.
- W górce mąki zrobić dołek, dolać wody, zagnieść, dolać wody, zagnieść - i tak aż do skutku, czyli do momentu, gdy zrobimy kulę gładkiego, miękkiego ciasta. Im lepiej będzie wyrobione, tym smaczniejsze wyjdą youtiao.
- Przykryć i zostawić na minimum pół godziny do wyrośnięcia. Najlepiej, jeśli podwoi objętość.
- Solidnie zwilżyć dłonie olejem i wyrobić ponownie ciasto. Niech będzie błyszczące od tłuszczu.
- Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
- Gdy tylko zacznie rosnąć, można podzielić je na kulki. Każdą kulkę wyciągnąć w wałek, a potem wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoto najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Temperatura nie może być zbyt wysoka - ja smażyłam w 130 stopniach.
Moim błędem było to, że zrobiłam zbyt cienkie wałki - jak rozwałkowane. Dzięki temu były chrupiące, ale niestety różniły się konsystencją od prawdziwych youtiao. Nie popełnijcie tego błędu - wałeczki powinny być treściwe! Ale... i tak były, niestety, przepyszne...
Niebezpieczny przepis :D, a właściwie co w wyniku przepisu powstaje :P
OdpowiedzUsuńniestety... ale raz do roku można :)
UsuńPodobne do centralnoazjatyckich boorsoków :)
OdpowiedzUsuńpewnie podobna tradycja kulinarna :)
Usuń