blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-02-09

chongcińskie ziemniaczki 重慶的土豆

Chongqing to dla mnie głównie park. Cóż, byłam w tym mieście tylko raz, i to w dodatku tylko jeden dzień. Poza parkiem liczyło się jedno: jedzenie. Nie w knajpie - byłam tam za krótko, żeby szukać dobrej knajpy, już nie mówiąc o tym, że nie mam w Chongqingu przyjaciół - czyli o najfajniejszych miejscach się nie dowiem, bo niby skąd? Z internetu?
Dlatego - uliczne żarcie:
U nas ziemniaczki podaje się inaczej, pokrojone w niechlujną kostkę, usmażone al dente i obficie posypane chilli i kolendrą. W chongcińskiej wersji mamy jeszcze kiszonki i dużo pieprzu syczuańskiego. Jeśli się pamięta o tym, żeby powiedzieć pani, że ma być wersja bez glutaminianu, to jest naprawdę pyszne...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.