blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2009-02-05

米欴 podpłomyki ryżowe milang

Stanowiły codzienne śniadanie i podstawową przekąskę. Przesmaczne :) Miałam okazję napatrzyc się, jak się je robi. Banalne ale czasochłonne. Najpierw moczymy ryż w wodzie jedną noc. Gdy napęcznieje, tłuczemy tak długo, aż uzyskamy ciasto ryżowe:
Następny etap to rozwałkowanie placuszków na naleśnik. Zwracam Waszą uwagę na "stolnice" - przystosowane ławki w tej roli - oraz wałek - Chińczycy w ogóle nie używają dużych, topornych wałków, tylko korzystają z właśnie takich pałeczek :)
Potem te naleśniczki się suszy na słońcu.
Gdy wyschną na wiór, wiąże się je po kilka sztuk i przechowuje dowolną ilość czasu :)
A potem można smażyć albo piec.Pychotka! Smakuje trochę jak chrupkie pieczywo, a trochę jak ryż dmuchany :)
Prywatnie uważam, że żarna można zastąpić mikserem :) Będę robić te podpłomyki, jak wrócę do Polski :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.