blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2009-02-19

米茶 herbata ryżowa

Macie problem z kupnem dobrej zielonej herbaty w Polsce? Nie macie? Nie wierze! :P Ale jeśli jednak chcielibyście gorycz kiepskiej zielonej jakoś zagłuszyć, oto cudowna propozycja: herbata ryżowa. Co więcej, można ją przyrządzić samemu, nawet z kiepskiej herbaty i kiepskiego ryżu...
Bierzemy ryż. Ilość dowolna, jeśli zrobimy mniej to starczy na jedno parzenie, a jeśli więcej to na kilka. Prażymy ten ryż BEZ TłUSZCZUaż osiągnie taki kolor:. Wsypujemy go do czajniczka NA liście herbaty (kolejność warstw MA znaczenie dla smaku)
a potem zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż się zaparzy... Ilość wsypanego ryżu trzeba ustalić wedle własnych preferencji smakowych, ale regułą jest, że proporcja suchych liści herbaty i ryżu wynosi 1:1
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.