blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2017-02-04

cukinia z cebulką

Młodą cukinię najbardziej lubię po prostu ugotowaną na parze albo podduszoną z czosnkiem. Cokolwiek starszą - wolę smażoną, pachnącą cebulką i chilli.

Składniki
:
  • pokrojona w paseczki cukinia
  • drobno posiekana cebulka zielona - solidna garść
  • dwie-trzy sztuki suszonego chilli
Wykonanie:
  1. Na odrobinie oleju przesmażamy chilli, a gdy zapachnie, dodajemy cebulkę.
  2. Natychmiast dodajemy pokrojoną cukinię, która powinna puścić sok. Jeśli soku jest za mało, można dodać parę łyżek wody, ale nie za dużo, bo cukinia ma być smażona, a nie duszona.
  3. Dodać szczyptę soli i smażyć na małym ogniu aż cukinia będzie al dente.

3 komentarze:

  1. Anonimowy5/2/17 09:26

    No no, musi być pyszne :) teraz w Polsce cukinia po 20 zł/kg, woęc przepis musi zaczekać :)

    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, zawsze mam przepisy niedostosowane do pory roku panującej w Polsce...

      Usuń
    2. Anonimowy5/2/17 18:00

      Co się odwlecze... ;)

      N.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.