Młodą cukinię najbardziej lubię po prostu ugotowaną na parze albo podduszoną z czosnkiem. Cokolwiek starszą - wolę smażoną, pachnącą cebulką i chilli.
Składniki:
- pokrojona w paseczki cukinia
- drobno posiekana cebulka zielona - solidna garść
- dwie-trzy sztuki suszonego chilli
Wykonanie:
- Na odrobinie oleju przesmażamy chilli, a gdy zapachnie, dodajemy cebulkę.
- Natychmiast dodajemy pokrojoną cukinię, która powinna puścić sok. Jeśli soku jest za mało, można dodać parę łyżek wody, ale nie za dużo, bo cukinia ma być smażona, a nie duszona.
- Dodać szczyptę soli i smażyć na małym ogniu aż cukinia będzie al dente.
No no, musi być pyszne :) teraz w Polsce cukinia po 20 zł/kg, woęc przepis musi zaczekać :)
OdpowiedzUsuńNatalia
No tak, zawsze mam przepisy niedostosowane do pory roku panującej w Polsce...
UsuńCo się odwlecze... ;)
UsuńN.