2017-02-04

cukinia z cebulką

Młodą cukinię najbardziej lubię po prostu ugotowaną na parze albo podduszoną z czosnkiem. Cokolwiek starszą - wolę smażoną, pachnącą cebulką i chilli.

Składniki
:
  • pokrojona w paseczki cukinia
  • drobno posiekana cebulka zielona - solidna garść
  • dwie-trzy sztuki suszonego chilli
Wykonanie:
  1. Na odrobinie oleju przesmażamy chilli, a gdy zapachnie, dodajemy cebulkę.
  2. Natychmiast dodajemy pokrojoną cukinię, która powinna puścić sok. Jeśli soku jest za mało, można dodać parę łyżek wody, ale nie za dużo, bo cukinia ma być smażona, a nie duszona.
  3. Dodać szczyptę soli i smażyć na małym ogniu aż cukinia będzie al dente.

3 komentarze:

  1. Anonimowy5/2/17 09:26

    No no, musi być pyszne :) teraz w Polsce cukinia po 20 zł/kg, woęc przepis musi zaczekać :)

    Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, zawsze mam przepisy niedostosowane do pory roku panującej w Polsce...

      Usuń
    2. Anonimowy5/2/17 18:00

      Co się odwlecze... ;)

      N.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.