blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2010-04-22

Nowa edycja Akademii Herbaty!


Miesięczny kurs Akademii Herbaty
CJiKCh UJ "Instytut Konfucjusza w Krakowie", Kalmus Consulting oraz Herbaciarnia Herba Thea zapraszają do udziału w miesięcznym kursie – wykłady i warsztaty odbywać się będą w czwartki, w godzinach 18:00-21:00, w dniach: 27 maja, 3 czerwca, 10 czerwca, 17 czerwca 2010.

Kurs wprowadzający w tajniki dostępne jedynie nielicznym znawcom tematu. Już po czterech 3-godzinnych spotkaniach, prowadzonych przez specjalistów, uzyskamy unikalną wiedzę teoretyczną i praktyczną, pozwalającą delektować się aromatycznym naparem i przyjemnie zaskoczyć naszych gości.

Warsztaty dotyczyć będą chińskiej tradycji herbacianej, gdyż to właśnie z Chin wywodzi się herbata. Poznamy zasady parzenia różnych rodzajów herbaty oraz dowiemy się, jakie są do tego potrzebne akcesoria. Omówimy odmiany herbat, naturalne dodatki i mieszanki smakowe, a także legendy i sposoby parzenia herbaty w różnych częściach Chin. Dowiemy się dlaczego woda i właściwe akcesoria do parzenia są gwarancją uzyskania najlepszego aromatu i smaku herbaty. Praktyczne zapoznanie się z najwyższej jakości gatunkami herbat i herbatami specjalnymi to końcowy akcent kursu.

Czas trwania jednego spotkania: 4 godziny lekcyjne (3 zegarowe).

Program Warsztatów
1. Pochodzenie herbaty i omówienie właściwości krzewu herbacianego.
2. Typy herbat: zielone, kwiatowe, oolong, pu-erh.
3. Właściwości poszczególnych typów herbat.
4. Rozpoznawanie jakości herbaty i poprawne przechowywanie.
5. Metody parzenia poszczególnych typów i jak nie należy tego robić.
6. Metody parzenia w warunkach domowych.

W czasie zajęć, równolegle z wykładem i prezentacją herbat, demonstrowane są techniki parzenia i trwa degustacja. Uczestnicy zaznajamiani są z akcesoriami i ceremonialnym parzeniem herbaty.

Główny prowadzący, pani mgr Natalia Brede, jest specjalistką w ceremonialnym parzeniu herbaty wg tradycji prowincji Yunnan; posiada duże doświadczenie w kontakcie z herbatą i praktykę w parzeniu herbaty nabytą w chińskich herbaciarniach Kraju Środka. Jest pracownikiem Instytutu Konfucjusza w Krakowie; lektorem języka chińskiego biegle władającym językiem chińskim. Szkoliła się przez rok w Chinach i pół roku na Tajwanie.

Miejsce: Herbaciarnia HERBA THEA, Kraków-Kazimierz, ul. Kupa 2 (tuż przy Placu Nowym)

Cena kursu (przy wpłatach za każde spotkanie z osobna): 70 zł za jedno spotkanie. Uczestnicy deklarujący chęć udziału w całym cyklu miesięcznym i wpłacający całą kwotę mają prawo do zniżki w wysokości 80zł (cena za kurs 200 zł).
Cena obejmuje: materiały, certyfikat, degustację herbat w czasie warsztatów. Wystawiamy faktury VAT.
Ilość miejsc ograniczona, udział w kursie według kolejności wpłat wpisowego.

Warunki uczestnictwa: Warunkiem udziału w warsztatach jest zgłoszenie uczestnictwa najpóźniej w terminie do dnia 17 maja br.

Numer konta bankowego:
Kalmus Consulting, Marek Kalmus, 31-161 Kraków, ul. Szlak 14/12,
rachunek nr: 36 2490 0005 0000 4500 6110 4201
W tytule przelewu prosimy wpisać: Akademia Herbaty-maj
Zgłoszenia zawierające dane osobowe, adres i nr tel. prosimy przesyłać mailem na adres: kursy@kalmus.com.pl bądź na adres Instytutu Konfucjusza: info@instytutkonfucjusza.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.