Choć uwielbiam kunmińską zupę koperkową z klopsami tofu, czasem po prostu pragnę mięsa. A Tajfuniątko zawsze, ale to zawsze pragnie koperku. Często więc żenię jedno z drugim i cała rodzina się cieszy.
Składniki:
- 20 dag mięsa mielonego, wołowego lub wieprzowego (my preferujemy wołowe)
- bardzo duży pęk koperku
- jajko
- przyprawy: sos sojowy, pieprz, pieprz syczuański, sól
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Kilka ładnych gałązek koperku odłożyć. Resztę drobniusieńko posiekać.
- Mięso mielone doprawić. Nie trzeba dodawać dużo przypraw, bo koperek nam je przyprawi wystarczająco.
- Wymieszać mięso z koperkiem. Powinno być bardzo, bardzo zielono.
- Jeśli mięso jest mało tłuste i nie da się toczyć ładnych klopsów, trzeba wbić jajo, wymieszać i ewentualnie zagęścić mąką ziemniaczaną.
- Toczyć klopsy wielkości orzecha włoskiego i ustawiać na posypanej mąką desce*.
- W woku rozgrzać olej. W niezbyt wysokiej temperaturze obsmażać klopsy - tylko do zrumienienia, a po usmażeniu przekładać je do średniej wielkości garnka.
- Gdy wszystkie klopsy są już w garnku, zalać je wodą tak, by były całkiem zakryte.
- Zagotować, odszumić, gotować parę minut na małym ogniu.
- Posiekać pozostawiony koperek w kawałki długości kciuka; dorzucić do gotującej się zupy z klopsikami.
- Podawać z pikantną maczajką.
wersja knajpiana |
*Jeśli nie chcecie marnować czasu i jesteście mistrzami toczenia klopsów, możecie smażyć i na bieżąco kulać klopsy. Ja mam taką technikę, że smażę po sześć klopsów naraz: gdy kończę kulać szósty i go wkładam do woka, pierwszy trzeba już odwrócić, a kiedy ostatni odwrócę, pierwszy można już wyjmować - w ten sposób praca przebiega bardzo sprawnie.
To są klopsy z koprem gotowane i podane w wodzie, a nie zupa koperkowa. Do polskiej zupy koperkowej ma się to absolutnie nijak, jak i w ogóle do pojęcia zupy. Wywarek z liści czy mięsa to nie zupa. Zupa to bogactwo składników oraz sztuka.
OdpowiedzUsuńKwestia gustu i przyzwyczajeń. Wywar z liści to również zupa. Wywar z mięsa to również zupa. Niektóre zupy są bogate w składniki, a inne nie. Zupa to potrawa z mięsa/warzyw/owoców gotowanych w wodzie.
Usuń