2020-08-09

klopsy koperkowe 茴香肉圆子

Choć uwielbiam kunmińską zupę koperkową z klopsami tofu, czasem po prostu pragnę mięsa. A Tajfuniątko zawsze, ale to zawsze pragnie koperku. Często więc żenię jedno z drugim i cała rodzina się cieszy.

Składniki:
  • 20 dag mięsa mielonego, wołowego lub wieprzowego (my preferujemy wołowe)
  • bardzo duży pęk koperku
  • jajko
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz, pieprz syczuański, sól
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
  1. Kilka ładnych gałązek koperku odłożyć. Resztę drobniusieńko posiekać.
  2. Mięso mielone doprawić. Nie trzeba dodawać dużo przypraw, bo koperek nam je przyprawi wystarczająco.
  3. Wymieszać mięso z koperkiem. Powinno być bardzo, bardzo zielono.
  4. Jeśli mięso jest mało tłuste i nie da się toczyć ładnych klopsów, trzeba wbić jajo, wymieszać i ewentualnie zagęścić mąką ziemniaczaną.
  5. Toczyć klopsy wielkości orzecha włoskiego i ustawiać na posypanej mąką desce*.
  6. W woku rozgrzać olej. W niezbyt wysokiej temperaturze obsmażać klopsy - tylko do zrumienienia, a po usmażeniu przekładać je do średniej wielkości garnka.
  7. Gdy wszystkie klopsy są już w garnku, zalać je wodą tak, by były całkiem zakryte.
  8. Zagotować, odszumić, gotować parę minut na małym ogniu.
  9. Posiekać pozostawiony koperek w kawałki długości kciuka; dorzucić do gotującej się zupy z klopsikami.
  10. Podawać z pikantną maczajką.
wersja knajpiana
*Jeśli nie chcecie marnować czasu i jesteście mistrzami toczenia klopsów, możecie smażyć i na bieżąco kulać klopsy. Ja mam taką technikę, że smażę po sześć klopsów naraz: gdy kończę kulać szósty i go wkładam do woka, pierwszy trzeba już odwrócić, a kiedy ostatni odwrócę, pierwszy można już wyjmować - w ten sposób praca przebiega bardzo sprawnie.

2 komentarze:

  1. Anonimowy9/8/20 14:53

    To są klopsy z koprem gotowane i podane w wodzie, a nie zupa koperkowa. Do polskiej zupy koperkowej ma się to absolutnie nijak, jak i w ogóle do pojęcia zupy. Wywarek z liści czy mięsa to nie zupa. Zupa to bogactwo składników oraz sztuka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu i przyzwyczajeń. Wywar z liści to również zupa. Wywar z mięsa to również zupa. Niektóre zupy są bogate w składniki, a inne nie. Zupa to potrawa z mięsa/warzyw/owoców gotowanych w wodzie.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.