2019-11-16

omlet po tajsku ไข่เจียว

Jeśli chcecie zabłysnąć jakąś tajską potrawą, nie zaczynajcie od zupy tom yam czy innych skomplikowanych sałatek z pomelo. Zróbcie omlet. Najłatwiej powiedzieć, że to omlet taki jak każdy, ale że zamiast soli dodajemy sosu rybnego. Niby prawda, ale jednak żeby to był "prawdziwy" tajski omlet, trzeba się trochę postarać. Smaży się go bowiem w głębokim tłuszczu, a podaje na ryżu i często doprawia ostrym sosem chilli. Czyli po takim omlecie nie powinniście być głodni.

Składniki:
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki soku z limonki
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżka wody
  • łyżka mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
  • sporo oleju
Wykonanie:
  1. Roztrzepać jajka z sokiem z limonki, sosem rybnym, wodą i mąką, aż będą się pienić.
  2. Rozgrzać olej w woku, aż zacznie lekko dymić.
  3. Wlać masę jajeczną do woka jednym ruchem, dbając o to, by to zrobić z dość dużej wysokości.
  4. Masa jajeczna natychmiast "urośnie"; po pół minuty trzeba odwrócić omlet, a po następnej pół minucie można już zgasić ogień, odsączyć omlet i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.