blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2018-12-01

gegen czyli kudzu czyli opornik łatkowaty

Podczas ostatniego przeziębienia świekra postanowiła mi zaserwować panaceum czyli kudzu, zaliczane do 50 podstawowych roślin w tradycyjnej chińskiej medycynie. Kudzu to pnącze azjatyckie, które chętnie się zadomawia w innych częściach świata. Na przykład Amerykanie narzekają, że to gatunek inwazyjny. Narzekają, a powinni się cieszyć, że kudzu tak ich lubi! Bo przecież kudzu to samo dobro - pomaga nie tylko łagodzić objawy menopauzy, zadbać o układ krwionośny wieńcowców i przeciwdziałać bólowi głowy i oczu, ale - przede wszystkim - pomaga na przeziębienie i kaca!
Dla przyzwoitości wspomnę, że może być również rośliną pastewną i zielonym nawozem, a także doskonałym materiałem do wyplatania koszyków i innych cudeniek. Miód z kwiatów kudzu jest ponoć czerwony i smakuje jak guma balonowa. Można z niego sporządzać mydła i balsamy.
No a poza tym - jego korzeń jest nie tylko lekarstwem, ale również doskonałym warzywem. Zawiera sporo skrobi, która w Azji jest chętnie używana w celach całkiem nieleczniczych. W Japonii - do sporządzania kuzumochi, manjū (czyli słodkich mantou z nadzieniem z czerwonej fasoli, w tym wypadku nie pszennych a kudzuowych) oraz podobną kisielowi "herbatkę" kuzuyu. Czyli generalnie deserowo. W Wietnamie skrobia kudzu jest aromatyzowana olejkiem pomelo i podawana jako napój w lecie. Można nią także zastępować skrobię ziemniaczaną czy kukurydzianą. W Chinach natomiast sporządza się z kudzu lecznicze tynktury i spożywa w niesłodkich potrawach, przede wszystkim - pożywnych rosołkach.


Składniki:
  • korzeń kudzu
  • 2 marchewki
  • pochrzyn chiński
  • imbir
  • kości wieprzowe albo kurza porcja rosołowa
  • sól
Wykonanie:
  1. Mięso obgotować i odszumić.
  2. W trakcie obgotowywania mięsa przygotować warzywa: obrać ze skóry i pokroić na kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami. Z dowolnego warzywa (poza samym kudzu, oczywiście!) można zrezygnować; zupa będzie tak samo pyszna. 
  3. Imbir obrać ze skóry i pacnąć płazem tasaka, żeby puścił sok.
  4. Dodać warzywa i przyprawy do oczyszczonego mięsa; gotować na małym ogniu 1,5-2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.