Opowiadałam Wam już o Nocnej Knajpie. To stamtąd wzięłam przepis na najlepszy ryż świata.
Składniki:
- ugotowany do miękkości, gorący ryż dobrej klasy
- łyżka masła
- japoński sos sojowy/maggi
- ewentualnie furikake
Wykonanie:
- ryż spulchnić i wsadzić do miseczki
- szybko nałożyć masło; poczekać aż się zacznie roztapiać
- polać odrobiną sosu sojowego - według własnych preferencji
- jeśli jest to dla Was zbyt mdłe, posypcie łyżeczką furikake.
Voilà!
Teoretycznie można podawać "do czegoś", ale według mnie jest ten ryż tak pyszny, że nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Tak. To jest właśnie tak proste:
Teoretycznie można podawać "do czegoś", ale według mnie jest ten ryż tak pyszny, że nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Tak. To jest właśnie tak proste:
To brzmi świetnie! Ryż krótkoziarnisty?
OdpowiedzUsuńnajlepiej tak, ale w sumie każdy biały może być, byle dobrej jakości.
UsuńZrobiłam. Było pyszne!! Wszyscy brali dokładke i pytali z czym ten ryż,że taki dobry!
UsuńBardzo się cieszę! :)
Usuńzamiast ryzu - jiaozi + posiekana zielona kolendra ;) niebo w gebie ;) pozdrawiam, Joanna
OdpowiedzUsuńpołączenie sosu sojowego z kolendrą i pierogami jest dla mnie zbyt oczywiste, żeby o nim pisać :D
UsuńZrobione, świetne, dziękuję za przepis, będę do niego wracać.
OdpowiedzUsuń:-)
Ja do niego wracam zawsze, kiedy zapomnę zrobić zakupy ;)
Usuń