blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2011-06-01

zupa miętowa z jajkiem 薄荷鸡蛋汤

Składniki:
  • pęk świeżej mięty
  • dwa skłócone jajka
  • sól
  • ewentualnie bulion
Wykonanie:
  1. Zagotowujemy wodę/bulion.
  2. Dorzucamy niedbale porwaną miętę.
  3. Po widelcu wlewamy powoli jajka.Gdy jajka się zetną, zupa jest gotowa.
 Zup miętowych w ogóle w (moich!) Chinach dużo. Można i tak: wrzucamy do bulionu pokrojoną w przezroczyste plasterki wołowinę dobrej jakości, czekamy, aż się ugotuje i dorzucamy miętę. Gdy tylko mięta zapachnie, zupa gotowa.
Nawet jeśli nie wierzycie, że z mięty można zrobić najlepszą zupę świata, spróbujcie!

2 komentarze:

  1. Ej, specjalistko... "w Chinach jest dużo"? Generalizacja przy kuchni? Pac! :P
    (i to wcale nie z zazdrości o miętę i koperek... )

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.