blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2011-06-01

zupa mietowa z jajkiem

potrzebujemy: peku swiezej miety, dwoch jajek, soli, ewentualnie bulionu, czosnku.
Sa dwie podstawowe opcje tej zupy. Pierwsza jest oparta na bulionie. Czyli: gotujemy bulion, dorzucamy miety, a gdy zupa zaczyna pachniec mieta, wrzucamy dwa rozbeltane jajka.
Druga jest preferowana przeze mnie ze wzgledu na wyrazistszy smak miety. Obsmazymy czosnek, jak zacznie pachniec, wlewamy wode, lekko solimy, wrzucamy miete. Kiedy zupa zaczyna pachniec, wrzucamy dwa robeltane jajka.

Zup mietowych w ogole w Chinach duzo. Mozna i tak: wrzucamy do bulionu pokrojona w plasterki wolowine dobrej jakosci, czekamy, az sie ugotuje i dorzucamy miete. Gotujemy na wolnym ogniu czas jakis i gotowe. 

Nawet jesli nie wierzycie, ze z miety mozna zrobic najlepsza zupe swiata, sprobujcie!

2 komentarze:

  1. Ej, specjalistko... "w Chinach jest dużo"? Generalizacja przy kuchni? Pac! :P
    (i to wcale nie z zazdrości o miętę i koperek... )

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.