2011-06-01

zupa miętowa z jajkiem 薄荷鸡蛋汤

Składniki:
  • pęk świeżej mięty
  • dwa skłócone jajka
  • sól
  • ewentualnie bulion
Wykonanie:
  1. Zagotowujemy wodę/bulion.
  2. Dorzucamy niedbale porwaną miętę.
  3. Po widelcu wlewamy powoli jajka.Gdy jajka się zetną, zupa jest gotowa.
 Zup miętowych w ogóle w (moich!) Chinach dużo. Można i tak: wrzucamy do bulionu pokrojoną w przezroczyste plasterki wołowinę dobrej jakości, czekamy, aż się ugotuje i dorzucamy miętę. Gdy tylko mięta zapachnie, zupa gotowa.
Nawet jeśli nie wierzycie, że z mięty można zrobić najlepszą zupę świata, spróbujcie!

2 komentarze:

  1. Ej, specjalistko... "w Chinach jest dużo"? Generalizacja przy kuchni? Pac! :P
    (i to wcale nie z zazdrości o miętę i koperek... )

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.