2019-12-29

seler naciowy z mięsem mielonym 芹菜炒肉末

Idiotycznie łatwe w przygotowaniu, wyjątkowo aromatyczne danie często widywane na yunnańskich stołach. Kunmińczycy najczęściej wykonują je z cienkim selerem naciowym o bardzo intensywnym smaku, ale z naszą grubą wersją smakuje równie dobrze.

Składniki:
  • solidna garść mięsa mielonego. Najlepsze jest niezbyt chude.
  • drobno posiekany seler naciowy.
  • ewentualnie słodka papryka lub chilli dla podkręcenia smaku i koloru
  • przyprawy: pieprz syczuański, drobno posiekana cebulka, drobno posiekany imbir, sos sojowy, sól
Wykonanie:
  1. Na gorący olej wsypać ziarnka pieprzu syczuańskiego, obsmażyć aż zapachnie.
  2. Dodać cebulkę i imbir, obsmażyć.
  3. Dodać mięso i na dużym ogniu smażyć w ruchu, aż całe zmieni kolor.
  4. W międzyczasie dodać łyżeczkę sosu sojowego.
  5. Dodać seler, smażyć w ruchu aż odrobinę zmięknie.
  6. Dodać paprykę, smażyć w ruchu aż odrobinę zmięknie.
  7. Spróbować i ewentualnie dodać soli.
Druga forma podania to mięso nie mielone, a w paseczkach. Wówczas również seler naciowy kroimy w słupki długości kciuka, a nie siekamy. Ja bardzo często zostawiam seler w trochę większych kawałkach, bo Tajfuniątko lubi je chrupać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.