2019-12-07

jarzynowa po yunnańsku

Jędrne warzywa w lekkiej zupie, jesienny ideał! Ilość poszczególnych składników zależy tylko od Waszej fantazji.

Składniki:
  • kukurydza w kolbach
  • duży patison
  • fasolka szparagowa
  • marchewka
Wykonanie:
  1. Kukurydzę przekroić w poprzek na pół, a potem na ćwiartki. Albo jak Wam wygodnie.
  2. Niedbale pokroić patisona i marchewkę, na kawałki wygodne do uchwycenia pałeczkami.
  3. Wrzucić wszystko do wody, posolić, zagotować, a potem skręcić ogień i powoli gotować, aż wszystko będzie już niesurowe, ale jeszcze jędrne. 
  4. Czas trwania gotowania będzie zależał od wielkości kawałków, od ilości warzyw, wielkości garnka itd., więc ciężko powiedzieć, ale około 20-30 minut powinno wystarczyć.
Można oczywiście ugotować ją nie tylko na wodzie, ale i na wywarze mięsnym, ale w naszej ulubionej restauracji spotyka się raczej wersję jarską, która też ma bardzo bogaty smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.