2018-12-22

Yam Som-O ยำส้มโอ sałatka z pomelo

Dwa ogromne, soczyste pomelo za dwanaście julków? Trzeba kupić! I zużyć, zanim się zestarzeje i zeschnie. Jedno zostawiam dla Tajfuniątka, a z drugiego robię dla nas sałatkę z przepisu wspaniałego Kena Hom.

Składniki:
  • duże pomelo
  • dwie łyżki oleju
  • posiekana szalotka
  • sporo posiekanego czosnku
  • 2 małe, świeże chilli - albo mniej, jeśli nie chcecie zionąć ogniem
  • 3 łyżki pokruszonych fistaszków
  • posiekana zielona cebulka
  • sok z jednej limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka cukru
  • garść świeżych liści kolendry
Wykonanie:
  1. Na suchej patelni uprażyć pokruszone fistaszki albo inne świeże, niesolone orzechy.
  2. Obrać pomelo, usunąć skórki, drobne pestki i podzielić na mniejsze cząstki.
  3. Do miski z pomelo wsypać chilli, fistaszki i zieloną cebulkę
  4. Rozgrzać patelnię, wlać olej, na gorącym oleju smażyć cebulkę i czosnek na złoto/pachnąco.
  5. Obsmażone przyprawy wraz z olejem, w którym się smażyły, wlać do miski z pomelo, aż zasyczy.
  6. W małej miseczce wymieszać sok z limonki, sos rybny i cukier. Polać sosem sałatkę i ostrożnie wymieszać.
  7. Podawać od razu.

2 komentarze:

  1. O, muszę koniecznie spróbować. Brzmi trochę jak zimowa wersja naszego ukochanego przepisu na birmańską sałatkę z pomidorów (http://www.jadlonomia.com/przepisy/birmanska-salatka-z-pomidorow/), ale że na zimę addio pomidory, to sprawdzimy pomelo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to ta sama linia smakowa, z pomidorami też często robię. Do tej samej grupy należy też sałatka z zielonej papai/zielonego mango :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.