Wspomniałam o świniobiciu u koleżanki z Mengzhe, prawda? Świnia zostaje wykorzystana do końca. W każdym domu gospodynie wiedzą, jak zrobić kiełbasę, która potem jest suszona na ganku. Jak przyrządzić? Do oczyszczonych jelit wkładamy papkę z mięsa wymieszanego z tofu i przyprawami: solą, pieprzem syczuańskim, czarnym kardamonem i anyżem gwiaździstym.
Uwaga: większość kiełbas "domowych" nie jest wędzona, więc przed spożyciem należy je poddać obróbce termicznej.
Jako podściółkę, na którą spadają resztki, w moim regionie wykorzystuje się liście banana :)Nie mogę się doczekać, kiedy wyschnie... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.