2021-04-03

jajeczne tofu 玉子豆腐

Dzisiejszy wpis powstał w ramach współpracy z japonia-info.pl, oraz enesaj.pl czyli pod egidą Unii Azjatyckiej.   

Z okazji Wielkiej Soboty znów mam dla Was coś jajecznego. Konkretnie: tofu. Jajeczne. 玉子豆腐 たまごどうふ tamago dōfu nazywa się w Kunmingu po prostu japońskim tofu 日本豆腐, po prostu dlatego, że właśnie stamtąd pochodzi. Robione jest - cóż za zaskoczenie! - z jajek, ale wygląda jak tofu. Ponoć powstało w okresie Edo. Początkowo było wymysłem czysto japońskim; później wyemigrowało do krajów Azji Południowo-Wschodniej, a w Chinach dotarło dopiero w latach '90 XX w. i to nie bezpośrednio, a przez Malezję. 

Jak się je robi? Dodaje się jajka do dashi, czyli japońskiego bulionu, w proporcjach 1:2 lub 1,5:2, a po solidnym wymieszaniu i delikatnym ubiciu - gotuje na parze aż jajka się zetną. Następnie można je po prostu zjeść, albo ostudzić i wykorzystać jako składnik wielu potraw. Należy tylko uważać, żeby bardzo delikatne "tofu" się nie rozpadło (gotowce dostępne w sklepach zawierają liczne dodatki, dzięki którym tofu się nie rozwala tak łatwo). Można je na przykład poddusić z warzywami w sojowym sosie i podać na gorącym półmisku:

Tutaj szczegółowy przepis na jajeczne tofu.

Tutaj znajdziecie przepis na japońską kanapkę z pastą jajeczną, a tutaj uzbeckie samsy z jajkiem.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam, ale robić mi się nie chce. Jak żyć? :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć w niektórych azjatyckich sklepach w Polsce już jest dostępne takie pakowane :)

      Usuń
  2. Coś podobnego. Wiedziałam, że tofu może udawać jajka, ale nie miałam pojęcia, że na odwrót też się da.

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.