blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2018-03-24

smażone liście sałaty łodygowej

Skoro sałata łodygowa składa się głównie z łodygi i to łodyga jest istotna kulinarnie, czy taka sałata w ogóle posiada liście? Ależ tak! Są one pyszne na surowo - mają smak cokolwiek bardziej zdecydowany od zwykłej sałaty. Można je również, chińskim zwyczajem, usmażyć. A żeby było bardziej po yunnańsku - smażymy je na ostro.

Składniki:
  • liście sałaty łodygowej
  • garść suszonego chilli
  • sól
Wykonanie:
  1. Na gorący olej wrzucić połamane chilli.
  2. Gdy chilli zapachnie, dodać liście i odrobinę soli. Smażyć w ruchu tylko chwilę, do zmiany koloru liści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.