2018-03-17

sałata łodygowa smażona z mięsem

Sałaciany bambus, sałata łodygowa, sałata szparagowa czy wreszcie głąbik krakowski - to wszystko nazwy tego samego warzywa. Ja je kocham przede wszystkim za chrupkość łodygi, która nadaje się nie tylko do jedzenia na surowo, ale i smażenia w chińskim stylu.

Składniki:
  • łodyga sałacianego bambusa
  • garść mielonego mięsa
  • słodka czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz, czosnek - do wyboru
Wykonanie:
  1. Łodygę sałaty obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki.
  2. W woku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć szybko mięso.
  3. Dodać paprykę i sałatę; smażyć krótko - do osiągnięcia pożądanej przez Was konsystencji. Zarówno paprykę, jak i sałatę łodygową można spożywać na surowo, więc nie jest potrzebne długie smażenie.
Ja obecnie to danie przyprawiam tylko odrobiną soli, ponieważ Tajfuniątko jest jego wielką fanką. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przed obsmażeniem mięsa na gorący tłuszcz wrzucić posiekany czosnek czy suszone chilli, które dadzą naszej potrawie "kopa".
Z okazji dnia św. Patryka życzę Wam wszystkiego zielonego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.