Sałaciany bambus, sałata łodygowa, sałata szparagowa czy wreszcie głąbik krakowski - to wszystko nazwy tego samego warzywa. Ja je kocham przede wszystkim za chrupkość łodygi, która nadaje się nie tylko do jedzenia na surowo, ale i smażenia w chińskim stylu.
Składniki:
- łodyga sałacianego bambusa
- garść mielonego mięsa
- słodka czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- sól, pieprz, czosnek - do wyboru
Wykonanie:
- Łodygę sałaty obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki.
- W woku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć szybko mięso.
- Dodać paprykę i sałatę; smażyć krótko - do osiągnięcia pożądanej przez Was konsystencji. Zarówno paprykę, jak i sałatę łodygową można spożywać na surowo, więc nie jest potrzebne długie smażenie.
Z okazji dnia św. Patryka życzę Wam wszystkiego zielonego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.