blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2018-03-10

zaczepiste warzywo 棒菜

Tytuł to nie jest zawoalowana reklama. Jednocześnie jednak jest raczej zabawą językową niż tłumaczeniem. Choć 菜 to bez wątpienia warzywo, a jednym ze znaczeń 棒 jest "wspaniały", to jednak ta konkretna odmiana gorczycy wzięła swą nazwę raczej z tego, że innym (i bardziej podstawowym) znaczeniem tego słowa jest po prostu "pałka".
Warzyw w kształcie pałki jest wprawdzie wiele, ale właśnie zieloną pałkowatą gorczycę tak nazwano. Dla mnie jednak zawsze pozostanie ona "zaczepistym warzywem", ponieważ w smaku jest faktycznie wspaniała. Środek biały i słodkawy, z lekką tylko goryczką zielonej otoczki - no kocham ją. Zwłaszcza, że można ją gotować, smażyć, dusić, spożywać w sałatkach a nawet kisić. Dodatkowo dobrze robi na nadmiar wewnętrznego gorąca, które mnie trapi od zawsze.

Składniki:
  • pałkowata zielona gorczyca
  • garść suszonego chilli
  • olej do smażenia
  • sól
Wykonanie:
  1. Gorczycę obieramy z łykowatej skórki i kroimy w dość cienkie plasterki.
  2. Na gorący olej wrzucamy połamane niedbale chilli, a gdy zapachnie - dorzucamy gorczycę.
  3. Smażymy w ruchu kilka chwil. Przyprawiamy solą. Gotowe!
Sponsorem dzisiejszego wpisu jest słówko 炒, które oznacza smażyć w ruchu - to znaczy: w woku, na dużym ogniu, krótko, ciągle mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.