2025-04-13

Boczek smażony z kiszoną kapustą 腌菜炒肉

Brzmi trochę jak potrawa niemiecka, prawda? Jednak pamiętajmy, że mówimy tu o boczku usmażonym w woku, po yunnańsku, z dodatkiem pikantnej yunnańskiej kiszonej kapusty sarepskiej. 

Składniki
  • pokrojony w drobne plasterki lub paseczki świeży boczek (obecnie często zastępowany chudszym i delikatniejszym udźcem wieprzowym)
  • skrobia ziemniaczana 
  • sos sojowy 
  • yunnańska kiszona kapusta sarepska 
  • garsteczka suszonych chilli 
Wykonanie
  1. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z łyżką wody aż do uzyskania mętnej zawiesiny. 
  2. Dodać sos sojowy i wytaplać w tym mięso. 
  3. Rozgrzać tłuszcz; na rozgrzany tłuszcz wrzucić suszone chilli. 
  4. Gdy chilli zapachnie, dorzucić mięso; smażyć do zmiany koloru. 
  5. Dorzucić kiszonkę i smażyć w ruchu na dużym ogniu, aż zapachnie.
A tu moja ulubiona yunnańska kucharka:  
Pierwsza część filmu pokazuje, jak przygotować naszą kiszonkę; różni się ona od tradycyjnej kunmińskiej obecnością korzeni czosnku czy marchewki, w każdym regionie, a nawet w każdym domostwie będzie ona jednak jedyna i niepowtarzalna, więc każda inna też będzie wymiatać. Pamiętajcie też, że chociaż tradycyjnie kiszonkę robimy z kapusty sarepskiej, inne też się nadadzą, choć konsystencja, chrupkość czy intensywność smaku może się wówczas cokolwiek zmienić.

2 komentarze:

  1. Świat jest jednak mały. Wszędzie konserwujemy żywność tak samo, hodujemy te same zwierzęta. Ale potrawy z innych stron świata mają coś w sobie...innego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, zdecydowanie :) Dlatego warto zamawiać nawet dania, które pozornie nie kryją żadnej tajemnicy :) Możemy zostać przyjemnie zaskoczeni ;)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.