2020-11-28

dyniowe ciasto na parze 南瓜蒸糕

 

Dzisiejszy wpis powstał w ramach współpracy z japonia-info.pl czyli pod egidą Unii Azjatyckiej. 

Pierwszy raz natknęłam się na to ciasto w naszej ukochanej kantońskiej knajpce, wśród innych smakołyków wędrujących między gośćmi na wielkich wózkach wypełnionych małymi parowarami.

Ponieważ obie z Tajfuniątkiem zagustowałyśmy w tej przekąsce, wyszperałam przepis. Voilà! 

Składniki

  • kilogramowa dynia 
  • 80 gramów mąki pszennej
  • 10 gramów mąki z kleistego ryżu 
  • 25 gramów suchych drożdży 
  • jedno jajko 
  • 80 gramów cukru 
  • ewentualnie dodatki: głożyny bez pestek, rodzynki, suszone longany, sezam etc. 

Wykonanie

  1. Dynię obrać ze skóry i wyjąć łyżką miękisz z pestkami. Następnie pokroić ją na kawałki, dodać odrobinę wody i zblendować na gładkie purée. Oczywiście można też użyć gotowego purée z wcześniej ugotowanej dyni. 
  2. Dodać mąki, cukier, drożdże i rozkłócone jajko i wymieszać tak, by powstało gęste ciasto. Zostawić aż urośnie. 
  3. Formę wysmarować olejem/wyłożyć papierem i wlać wyrośnięte ciasto. 
  4. Ewentualnie posypać dodatkami, a następnie gotować na parze około 25 minut. 

Można jeść na ciepło albo na zimno.  

Tutaj poczytacie o japońskiej sałatce dyniowej.

4 komentarze:

  1. Jest sens się za to brać bez mąki z ryżu kleistego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zastąp skrobią ziemniaczaną. Nie to samo, ale we właściwą stronę.

      Usuń
  2. Brzmi zachęcająco, tylko nie mam parowaru :-( Będę musiała uzupełnić zasoby kuchenne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie mogłabym żyć bez parowaru... Nie. Nie mogłabym.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.