Udało mi się kupić najświeższe zielone szparagi świata. Dziś wieczorem ZB znów w pięć minut przyrządzi najlepsze szparagi świata, a ja nie będę do nich potrzebowała już żadnych dodatków.
Składniki:
- szparagi
- sos ostrygowy
- maggi albo dobry sos sojowy
- mąka ziemniaczana
Wykonanie:
- Odłamujemy łykowate końcówki szparagów. Zamiast wyrzucić, możemy je zostawić na zupę ;)
- Szparagi krótko blanszujemy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do odcedzenia, a potem przekładamy na półmisek lub do głębokiego talerza.
- W tym czasie w miseczce mieszamy solidną łyżkę sosu ostrygowego, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i trochę sosu sojowego i tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. U nas zazwyczaj potrzebna jest cała miseczka sosu :)
- W woku rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy sos z miseczki, natychmiast skręcając ogień na maleńki, bo inaczej sos przywrze i się przypali. Podsmażamy sos mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję - sos powinien osiadać na szparagach, ale nie oblepiać ich tak, by się go nie dało strząsnąć, bo wówczas będzie za słony.
- Gdy w całej kuchni pachnie tak, że nie chcemy już czekać ani sekundy dłużej na te przepyszne szparagi, zdejmujemy sos z ognia i polewamy nim przygotowane wcześniej szparagi.
Uwielbiam zielone szparagi - wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńUwielbiam zielone szparagi, a to nareszcie wersja, która nie powoduje kurczenia się ubrań jak tradycyjna bułka tarta z masłem.
OdpowiedzUsuńTak przy okazji kulinarnego wpisu chciałam podziękować za przepis na bakłażana pachnącego rybą. Za rybami nie przepadam, ale doczytałam u źródła, że jest tylko częsty sposób przyprawiania tychże. Zrobiłam bakłażany, pycha. Rozochocona zrobiłam różne warzywa pachnące rybą - pycha, różne warzywa z mielonym mięsem z rosołu pachnące rybą - pycha, kurczaka pachnącego rybą - pycha, z duszą na ramieniu rybę pachnącą rybą - też pycha. Teraz to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki obiad z tego, co akurat pod ręką (chociaż bakłażany rządzą)
Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałam :) Uwielbiam bakłażany, a już te pachnące rybą ubóstwiam!
Usuń