Smakuje dość zwyczajnie - pomidorowato, ale z odrobiną goryczki; jest też cokolwiek bardziej aromatyczny od zwykłych pomidorów. Ponieważ są szatańsko drogie, kupuję tamarillo raczej rzadko; używam do tajskich sałatek.
Składniki:
- kilka sztuk tamarillo obranych ze skórki
- nieduża cebula posiekana w paseczki
- spora garść świeżej kolendry
- rozdziabany czosnek
- świeże chilli
- sól
- sos rybny
- sok z połowy limonki
- ewentualnie odrobina cukru
Wykonanie:
- Posiekane pomidory połączyć z takąż cebulą i kolendrą.
- Przyprawy solidnie utrzeć w moździerzu.
- Całość wymieszać i zostawić na chwilę, żeby się solidnie przegryzło.
Szkoda, że nie mogę się przekonać do kolendry :(
OdpowiedzUsuńzastąp pietruszką :)
UsuńJa go nie lubię. Smakuje mi jak połaczenie pomidora i czarnej porzeczki.
OdpowiedzUsuńo! Ciekawe :) Dla mnie jest po prostu bardziej aromatycznym i ciekawszym pomidorem :)
Usuń