blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2008-12-17

glupoty 傻事

我幫男性朋友變漂亮啦 :) upiekszylam Jensa, jak gral na fletogruszce :D
Tak, zamierzam sobie regularnie kupowac stroje poszczegolnych mniejszosci. W Yunnanie jest 26 oficjalnie wyroznionych grup etnicznych. Cale szczescie nie wszystkie maja charakterystyczne stroje, bobym zbankrutowala... ;) 我喜歡少數民族的服裝. 又漂亮又特別. 而且皮膚白白眼睛大大的女孩子穿起來很好看,對不對? :D
Podczas pobytu w Lijiangu pierwszy raz w zyciu jadlam trzcine cukrowa. Hmmmm.... jadlam to nieodpowiednie okreslenie.... Chodzi o to, ze twarde to to jak cholera (nigdy nie jadlam cholery, ale wydaje sie podobne). Trzeba odgryzac po kawalku - najlepiej dobijac dolna szczeke mlotem pneumatycznym, inaczej strasznie to czasochlonne i jeszcze soku duzo wycieka... Jak sie juz uda odgryzc kawalek (po dlugich i ciezkich cierpieniach), to trzeba przezuc, wysysajac sok, a reszte... no coz. Zgodnie z chinskim savoir-vivrem wypluwamy reszte gdzie badz. Ja sie staralam w poblizu kosza na smieci albo na zielona trawke, ale Chinczycy NAPRAWDE pluja bez certolenia...
Zdjecia kiepskie, bo to komorkowe... Przepraszam.... Ale i tak sie chcialam podzielic :) No i trzcina cukrowa PRZE-PYSZ-NA!
在麗江的時候我第一次吃過甘蔗. 波蘭大概都沒有, 但在這裡很流行, 很便宜. 現在我知道為何這麼流行: 蠻好吃ㄛ! 不過很艮, 吃起來不容易, 但是甜甜的甘蔗汁帶我到口味天堂...
照片的品質不怎麼樣, 就是因為是從手機下載的照片. 對不起... 不怎麼好看... 但是我還是想要給你們看 :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.