blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2017-01-07

beninkaza czyli zimowa dynia

Przyszła zima, więc czas na zimową dynię! I choć najbardziej kochamy ją w zupie na żeberkach wieprzowych oraz kandyzowaną,
podjadaną w zimne wieczory przy gorącej herbacie, od czasu do czasu warto zmienić smaki. Tym razem ZB przyrządził duszoną, doprawioną znakomitą szynką yunnańską.

Składniki:
  • beninkaza szorstka pokrojona w cienkie półplasterki albo i ćwierćplasterki ;)
  • kawalątek słonej wędliny - tyle, żeby nie trzeba już było dodawać soli do potrawy
  • ewentualnie garsteczka posiekanej zielonej cebulki dla smaku
  • kapka oleju
Wykonanie:
Na tłuszczu obsmażyć wędlinę, a następnie dorzucić beninkazę, dolać szklankę wody i, gdy tylko woda się zagotuje, skręcić ogień tak, by danie tylko powoli pyrkało. Dynia zimowa potrzebuje sporo czasu, by się ugotować do miękkości, więc pilnujcie, by cały czas było na dnie trochę wody. Po jakimś kwadransie możemy dodać zieloną cebulkę i wymieszać. Danie powinno być gotowe.

2 komentarze:

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.