blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2010-05-30

baklazan z papryka

  • 1 baklazan
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • sos sojowy
  • sol
  • ewentualnie jakis dosmaczacz typu wegeta itp. 
  1. Baklazan i papryki umyc, pokroic w romby. 
  2. Rozgrzac woka.
  3. Wlac olej (duzo, bo baklazan pije).
  4. Gdy bedzie goracy, wrzucic warzywa, posmazyc az bedzie chrupkie acz nie surowe.
  5. Dodac sosu sojowego kapke, soli i ew. jakichs przypraw (ja odrobine chilli).
  6. Mozna podac.

4 komentarze:

  1. Na pewno spróbuję, ale po co sól? Przecież sos sojowy sam w sobie jest słony. Nie lepiej nieco więcej sosu, zamiast soli?

    OdpowiedzUsuń
  2. baklazan chetnie wchlania sol. niestety, jesli dodac za duzo sosu sojowego, jego konsystencja stanie sie dosc ohydna, bo bedzie zbyt wodniscie. Dlatego jednak troche soli.

    OdpowiedzUsuń
  3. No popatrz siostrzyczko - u mnie dziś bakłażan też był ;) Tajski. Przepis będzie później. Mniam bakłażanki!

    OdpowiedzUsuń
  4. :) baklazan to najlepsze warzywo na swiecie ;)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.