Ponieważ całe popołudnie spędziliśmy nad Mekongiem, stwierdziliśmy, że zjemy tam również kolację. Oczywiście, zamówiliśmy za dużo.
smażona wieprzowina |
smażony wilec wodny |
duszone kwiaty banana |
jarzynowa |
Ale - warto było. Waszej łaskawej uwadze polecam szczególnie dwa ostatnie dania: kwiat banana duszony z pędami bambusa na ostro oraz... hmmm... zupę jarzynową. Tę ostatnią możecie zrobić nawet w domu, ponieważ każdy składnik można zastąpić dowolnym innym liściem.
Składniki:
- garść młodych pędów dyni
- garść liści szarłatu lub szpinaku
- garść porwanych liści dowolnej kapusty
Wykonanie:
Liście wrzucić do garnka, zalać wodą lub bulionem i ugotować. Można jeść, gdy tylko woda się zagotuje.
Piękny czerwony kolor wziął się oczywiście z liści szarłatu, który w polskich warunkach można zastąpić na przykład botwiną.
czy moge poprosic o jakis przepis na potrawe z kwiatow banana ,cos niezbyt pikantne?
OdpowiedzUsuńta sałatka jest niezła no i można ją uczynić mniej lub bardziej pikantną :) http://www.junedarville.com/banana-flower-salad.html
Usuńdziekuje
Usuńi ta: kuchniaazjatycka.com/salatka-kwiatu-bananowca/?fbclid=IwAR1gyAqDf3VK9HtOTK1iwmpAeNw_-I8oiD5520CiQedW4N-IQZohjv76EKw
Usuń