blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2018-05-19

różane muffinki

Aktualnie mam kompletnego świra na punkcie jadalnych róż. Stąd następny przepis z płatkami. Ciasto muffinkowe pożyczyłam z Kwestii Smaku, dodałam tylko trochę mniej mąki, bo część zastąpiłam różami. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ... zastąpiłam go różami ;)

Składniki:
  • 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek drobno podartych płatków róż
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubeczek cukru
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zanim się nagrzeje, doskonale zdążycie przygotować resztę.
  2. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i podarte róże. Dokładnie wymieszać.
  3. Dodać jajka, jogurt i olej. Krótko i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
  4. Piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
Wyszły mi z tego trzy blachy muffinek. Połowa zniknęła od razu, a druga połowa po kolacji ;)





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam róże,mam żywopłot z"rosa rugosa"-cukier rozany,konfitury a i nalewki...cudowna pachnąca królowa kwiatów🌹Pozdrawiam wiosenno- rozanie znad Baltyku ☀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nigdy za różami nie przepadałam. A potem zakochałam się w tych na talerzu :D

      Usuń
  2. Wiele rzeczy Ci jak widać umknęło w Polsce. W polskiej starej kulinarnej tradycji znajdują się i konfitury suche ucierane lub mokre gotowane z płatków róży, jak również syrop różany z tychże, a i wino z (owoców) dzikiej róży zajmuje w niej jedno z poczesnych miejsc. Aż dziw, że nie miałaś okazji pokochać tych smakowitości w ojczyźnie, bo mam wrażenie, że w kazdej polskiej rodzinie te rarytasy są znane, a w wielu do dziś tradycyjnie przyrządzane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... i używane choćby do najlepszych na świecie pączków/rogalików z różą, czy do tortowej masy różanej.

      Usuń
    2. W Polsce znałam tylko konfitury. Tak się złożyło. Wiem, że ucierane płatki róż i inne specjały również są doskonale Polakom znane. Za to świeżych płatków jadalnej róży nie spotkałam w Polsce nigdy w żadnym sklepie ani na żadnym targu.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.